Jeg tar for øyeblikket ikke inn nye klienter grunnet stor pågang, men ta kontakt for henvisninger.
Hopp til innholdet

Hva er integrasjon av en psykedelisk opplevelse?

Det finnes ikke noen standarder når man snakker om integrasjon, og tolkningene varierer basert på hvem man snakker med. Når man snakker om integrasjon av psykedeliske opplevelser, handler det i hovedsak om å integrere de psykedeliske opplevelsene, som ofte byr på et radikalt annerledes verdensbilde, inn i hverdagen. Prosessen begynner rett etter en opplevelse og kan ta mange år.

Psykedelika brukes av millioner av mennesker, både «for moro skyld», men også terapeutisk og for personlig utvikling. Hele livet har man tilegnet seg kunnskap og erfaring gjennom opplevelser som har gjort oss til den vi mener vi er. Vi har tanker om hva som er viktig, hva som er rett, hvordan man er og hvordan verden rundt oss er. Psykedelika gir en opplevelse som kan snu disse elementene på hodet og i tillegg vise deg tanker og minner som vanligvis ligger begravet i underbevisstheten. Dette kan være intense opplevelser som påvirker vår mentale og fysiske helse. Man kan bli forvirret, føle ærefrykt og generelt føle at opplevelsen og innsikten man har fått er ubeskrivelig. At det rett og slett ikke finnes ord i vårt språk enda. Man kan føle at man har lært ekstremt mye, men samtidig har forstått hvor lite man faktisk vet. En slik opplevelse kan splitte vår identitetsstruktur, vårt ego, våre tanker om hvem vi er.

Arbeidet begynner etter opplevelsen

Opplevelsen gir kun innsikt, så arbeidet må gjøres etter opplevelsen, i edru tilstand. Dette arbeidet er det man ofte kaller integrasjon og handler om å samle vårt verdensbilde, vår identitetsstruktur igjen etter splittelsen. Det finnes mange måter å sette i gang dette på, og det er viktig at du finner metoden som passer deg. Psychedelics Today har laget en arbeidsbok for integrasjon som er mulig å kjøpe her for en billig penge som kan hjelpe litt på vei.

Jobb med å huske opplevelsen

Det er ikke uvanlig å få litt nyttig innsikt under en opplevelse, men det har en tendens til å være litt forvirrende og komme i et format som er vanskelig å få tak på. Opplevelser som ikke gjentas i sinnet gjennom mentale bilder, ord og følelser har en tendens til å bli glemt eller forvrengt over tid. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har tenkt «dette kommer jeg aldri til å glemme», for så å ha glemt det en uke senere. Det finnes en del øvelser for å fremme hukommelsen av en slik opplevelse som jeg anbefaler:

 • Unngå distraksjoner – Jeg anbefaler alltid å ta dagen etter en opplevelsen fri for å tenke, gå litt rundt og ta det med ro. Vær til stede. Alt som drar deg ut av øyeblikket gjør at du glemmer raskere, enten det er å se på TV, spille videospill, drikke alkohol, ta narkotika, gå på jobb etc.
 • Skriv det ned – Jeg oppfordrer deg til å skrive om din erfaring, observasjoner og drømmer de første ukene mens det fortsatt er friskt i minne.
 • Snakk om det – Snakk med folk du stoler på. Familie/venner, en terapeut, integrasjons-coach etc. MAPS har en liste over integreringsterapeuter her.
 • Tegne og male – Noen ganger er det lettere å uttrykke deg selv gjennom tegning. Det trenger ikke å være pent, selv enkle tegninger vil fremme hukommelsen.
 • Lytt til musikken fra den aktive økten – Hvis du lyttet til musikk under opplevelsen kan det være veldig fint å høre på dette igjen. Hvis du skriver eller tenger samtidig, kan man få en ekstra god effekt.

Bli bedre kjent med kropp og sjel

En psykedelisk opplevelse kan gi et nytt perspektiv på ditt nåværende liv. Dette har fordeler du kan dyrke, og det er en mulighet til å bli bedre kjent med både kropp og sinn. Daglige distraksjoner og vaner har en tendens til å koble oss fra vår egen kroppsfornemmelse og følelser, og dette gjør at vi kan leve usunt liv uten å merke nøyaktig hva det gjør med oss. Ved å følge noen av disse tipsene nedenfor kan du kanskje i større grad føle hvordan stress, usunn mat, alkohol/rusmidler og mangel på mosjon påvirker kroppen din, noe som igjen bidrar til sunne forandringer. Her er noen aktiviteter som kan fremme denne gjenkoblingen.

 • Trening – Den typen fysisk trening du foretrekker, være seg å løpe, gå, svømme, løfte vekter, sykle e.l.
 • Sunn mat – Prøv å spise sunnere mat i en periode etter den aktive økten. Det er mulig du vil føle forskjellen.
 • Intimitet – Kos, sex eller massasje kan være en fin måte å legge merke til kroppen din på.
 • Meditasjon – Det er ikke uvanlig å plukke opp en meditasjonrutine etter en psykedelisk opplevelse. Dette kan bidra til å integrere den «psykedeliske tankegangen» i livet ditt og redusere stress og angst. Mange som har prøvd meditasjon tidligere finner det lettere å meditere etter en psykedelisk opplevelse.
 • Musikk/kunst/skriving – Å uttrykke deg selv på nye måter og bruke tid på kunsten kan føles annerledes nå og gi deg mer verdi enn før.
 • Tilbring tid i naturen eller med dyr – Dette kan gi en fin ro og mer nytelse enn du er vant til.

Jobb med det, men ikke forhast deg

En kraftig opplevelse kan gi deg lyst til å gjøre mange endringer raskt. Selv om dette er en positiv energi i seg selv, anbefaler jeg å unngå å gjøre betydelige livsforandringer fire til seks uker etter den en psykedelisk opplevelse. Start med mindre endringer i stedet og se om du fortsatt vil gjøre de større endringene etter at det har gått noe tid. Dette vil la opplevelsen integrere og tilpasse seg ditt daglige liv og behov. Les gjerne også bøker som Doors of Perception, A New Earth eller After the Ceremony Ends for mer støtte rundt endringer.

Håper dette er nok til å sette deg i gang i riktig retning. Hvis du ønsker hjelp er det bare å ta kontakt.

Mer informasjon om psykedelisk terapi?

nb_NONO