Jeg tar for øyeblikket ikke inn nye klienter grunnet stor pågang, men ta kontakt for henvisninger.
Hopp til innholdet

Hvilken psykoterapeutisk tilnærming fungerer best med psykedelisk terapi?

Som mange har opplevd, ligger ikke svaret i psykedelika alene. Det er mange som tar psykedeliske stoffer verden over uten å oppleve noe særlig terapeutisk effekt. Studiene som er kjørt i senere år er basert på psykedelika i kombinasjon med psykoterapi. Det finnes det mange psykoterapeutiske tilnærmingsmåter, men ikke alle fungerer like godt med psykedelika.

Lite innblanding under selve opplevelsen

Under selve den psykedeliske opplevelsen, involverer terapeuten seg lite. Under påvirkning er oppgaven til terapeuten å skape en trygg opplevelse, og å være tilgjengelig om pasienten skulle behøve noe. Enten til praktiske ting som å drikke vann eller pakke seg inn i et teppe, eller psykologisk støtte. Det foregår ikke så mye samtaleterapi i disse timene og man stoler heller på pasientens «indre helbredende intelligens«. Pasienten vet bedre selv hva som må til for å få til endring. Så selve terapien skjer før og etter opplevelsen.

Interne familiesystemer

Én spesiell metode er blitt utnevnt som favoritten så langt, nemlig Internal Family Systems, eller IFS. Dette er blant annet metoden som er brukt av MAPS i de kliniske studiene med MDMA. Dette er en metode som i korte trekk deler opp personligheten i ulike deler og jobber med å definere og forstå disse ulike delene så man får en bedre harmoni i livet. Dette fungerer godt av et par ulike grunner.

Den ene grunnen er at det er et oppsett de fleste kan kjenne seg igjen i. Mange har kanskje opplevd en del av seg selv som bestemmer seg for å leve sunnere, mens en annen del heller vil spise en burger i sofaen. Den andre grunnen er at man ofte får en tydeligere opplevelse av disse delene under påvirkning av psykedelika. Det gjør det enda enklere å bli kjent med de ulike delene og lar deg jobbe mer effektivt med disse.

Hvordan kommer man i gang?

IFS er et stykke fra mainstream i Norge enda, og det finnes veldig få terapeuter her til lands. Jeg har fått godkjent opplæring i IFS, så du kan ta kontakt for å bestille en time her. Ellers vil jeg anbefale folk å begynne med å lese Self-Therapy for en brukervennlig introduksjon til IFS. Man kan jobbe mye med IFS på egen hånd, men det er ofte vanskelig å komme i gang helt på egen hånd.

Mer informasjon om psykedelisk terapi?

nb_NONO