Jeg tar for øyeblikket ikke inn nye klienter grunnet stor pågang, men ta kontakt for henvisninger.
Hopp til innholdet

Hvor mye koster psykedelisk terapi?

Psykedelika-assistert terapi har vist veldig gode resultater, både fra studiene på 60-tallet og i senere år. Noen få behandlinger er ofte alt som skal til og på lang sikt kan man spare man mye penger på psykologtimer og medisiner. Men kostnaden for psykedelisk behandling er allikevel betydelig for mange og fagmiljøet diskuterer ofte hvordan man skal kunne gjøre det økonomisk tilgjengelig for alle. Så hvor mye koster de ulike alternativene i dag, hvor mye vil de koste i fremtiden og hva slags støtte kan man regne med å få fra staten?

Lovlig terapi

Terapi koster penger, og med så mange timer på kort tid som psykedelika-assistert terapi behøver, kan det bli en markant klumpsum. På 60-tallet var det vanlig med kun én terapeut i rommet, noe som gjorde det en del billigere, men i senere protokoller bruker man to, gjerne en mann og en kvinne. De gjeldende protokollene for MDMA-behandling involverer omtrent 42 timer med behandling, og det er to terapeuter på stedet til enhver tid. Dette inkluderer tre åttetimers MDMA-økter og tolv 90-minutters psykoterapiøkter for forberedelse og integrering. Estimatet for hele behandlingen ligger på rundt 150 000 kr. Jeg vil understreke at dette ikke er en behandling som er tilgjengelig i Norge, og ikke utenfor kliniske studier per i dag.

Ketamin er et lovlig alternativ i Norge i dag og kanskje det nærmeste man kommer psykedelisk terapi. Ketamin har påvist gode resultater mot depresjon og kroniske smerter, og er på vei inn i offentlig helsevesen. Første offentlige ketamin-klinikk ble opprettet ved Sykehuset Østfold Kalnes i november 2020 og her skal man kunne få støtte til behandling hvis man får henvisning fra fastlegen i nær fremtid. I dag gjelder tilbudet kun for akuttpsykiatriske tilfeller. Kostnaden ved private klinikker ligger på rundt 2500-5000 kr per behandling, gjerne med en screening i tillegg ved første behandling. Les en god forklaring på kostnaden til ketamin-behandling på denne siden eller les mer om priser på EmmaSofia Klinikk sine sider. For mer informasjon om selve behandlingen er denne siden hos Axon-klinikken et godt sted å begynne.

Første behandling hos meg koster 8 000 kr. Deretter koster påfølgende behandlinger 6 000 kr. Noen vil ha behov for et sted mellom 2-6 behandlinger per år over et par år. Ved seks årlige behandlinger kommer den månedlige kostnaden på 3200 kr. Jeg anbefaler i tillegg alle å følge opp med psykoterapi ved siden av for bedre effekt.

Vil det dekkes av staten?

Med så høye kostnader for behandling blir ikke denne typen behandling tilgjengelig for mange uten statlig støtte fra Helfo. Man kan nå få behandling med ketamin ved Sykehuset i Østfold Kalnes med henvisning fra lege, men MDMA og psilocybin ligger lengre frem i løypa. Man ser ingen grunn til at MDMA eller psilocybin ikke vil dekkes av Helfo i Norge i fremtiden, så lenge det benyttes for samme/lignende indikasjon. Det vil si MDMA for PTSD og psilocybin for behandlingsresistent depresjon i første omgang.

Retreater

Det finnes retreater over hele verden og prisene varierer. Slike retreats er som oftest i en gruppe-setting med rundt 10 deltakere, der man har 3-4 guider som passer på. Jeg kommer med noen priseksempler som gjelder i skrivende stund, men jeg har ikke oversikt over alle priser og de kan sikkert endre seg. Dette er mest for å gi et omtrentlig bilde.

Bilde av en ayahuscua-seremoni

Retreat med psilocybin

Synthesis is Amsterdam tar 1700 EUR for et gruppeopplegg fra fredag til søndag. Truffles Therapy tar fra 1200 EUR. Prisene for andre retreats, for eksempel på Jamaica og Costa Rica, koster omtrent det samme. Private sessions koster gjerne fra 5500 EUR og oppover, men da kan du ta med deg noen venner. Mat og overnatting er som oftest inkludert i prisene. Retreater tar ofte ikke noe ansvar for forberedelse eller oppfølging/integrasjon, så her må man passe på å forberede seg skikkelig selv. Noen synes en gruppesetting kan være distraherende, mens andre synes det å ha en gruppe man kan snakke med i etterkant er veldig fint.

Retreat med ayahuasca eller peyote

Ayahuasca-retreater i Sør-Amerika (Brazil, Costa Rica, Peru etc.) varierer veldig i pris, og det er spesielt viktig å sjekke opp anmeldelser (gjennom Google, Facebook og Tripadvisor) på disse stedene. Et røft estimat er 1000 kr til 3000 kr per dag, og man regner ofte med 3-4 dager. Det kan komme litt kostnader i tillegg om man ønsker flere sessions over flere dager, for eksempel. Man kan få seremonier i byene i disse landene også (altså ikke på en retreat), og disse er gjerne en god del billigere. I Norge finnes det omreisende seremonier og prisene ligger på et sted mellom 1000 kr til 3000 kr for en seremoni.

Underground-terapeuter

Det finnes en del såkalte underground-terapeuter/guider der ute i verden også som kjører opplegg som ofte ligner mer på den kliniske modellen, en til en. Noen er psykologer, andre er bare entusiaster. Det er ganske få i Skandinavia, men en del flere lengre sør i Europa og i USA og Canada.

De prisene jeg har sett internasjonalt ligger på 7 500 kr til 12 000 kr for én dag der man begynner på morgenen og reiser hjem på ettermiddagen. Hvis man ønsker én eller to overnattinger, det vil si litt mer som en retreat-opplevelse, men fremdeles én-til-én, har jeg sett priser fra 15 000 kr til 40 000 kr. Det er fremdeles kun én dag med medisin, men de andre brukes da til forberedelse og integrasjonsterapi.

En person som behandles med psykedelika (psilocybin) på en sofa med bind for øynene og hodetelefoner sammen med to terapeuter/psykologer

Økonomiske alternativer for fremtiden

Hvilke lovlige alternativer vi har 3-8 år frem i tid er litt vanskelig å spå. Personlig tror jeg godkjenning av MDMA og psilocybin som legemiddel vil sette enorm fart på utviklingen av prosessene videre og det er fullt mulig at det vil resultere i store endringer for hvordan det kan brukes. Med støtte fra Helfo blir ikke kostnaden en utfordring for pasienten, men det vil kanskje begrenses til borgere med visse psykiske lidelser. De med lettere psykiske problemer vil nok kunne få behandling, men da uten statlig støtte. 

Et sannsynlig alternativ for å redusere kostnaden av terapien vil nok være gruppetimer, som også kan fungere godt, spesielt for de med lettere psykiske problemer. Bruk av lekfolk som «sittere», men med en lege tilgjengelig, er også noe som diskuteres som kostnadsbesparende alternativer. Uavhengig av hvilke løsninger vi ender opp med, er jeg sikker på at vi vil komme frem til ulike alternativer som vil passe for de fleste. Men litt tid kan det ta.

Mer informasjon om psykedelisk terapi?

nb_NONO