Jeg tar for øyeblikket ikke inn nye klienter grunnet stor pågang, men ta kontakt for henvisninger.
Hopp til innholdet

Når er det mer risikabelt å innta psykedelika?

Risiko ved inntak av psykedeliske stoffer er ikke så høy som man en gang trodde, men det betyr definitivt ikke at det er risikofritt. Det finnes noen elementer som øker risikoen for fysisk eller psykisk skade betraktelig, og jeg vil ta for meg hovedelementene her.

Medisininteraksjoner

Interaksjoner er betegnelsen vi bruker på medisiner som ikke går godt sammen av ulike grunner. Siden listen medisiner som eksisterer i verden nesten er utømmelig, er det viktig å gjøre research selv. Dette er hovedkategoriene man vet har interaksjoner:

Mentale lidelser

Selv om psykedelika preliminært viser gode resultater for behandling av en rekke mentale lidelser, er det også noen grupper som diskvalifiseres fra studiene. Klassiske psykedelika (som LSD, psilocybin, ayahuasca/DMT) har en risiko for en midlertidig forverring av symptomer, og spesielt ved lidelser som ligger i den mer virkelighetsfjerne enden av spekteret (schizofreni, psykose, bipolar lidelse, borderline). Psykedeliske stoffer ble først kalt psykomimetiske (psykoseimiterende) stoffer og ser ut til å fungere ved å midlertidig utvide virkelighetsoppfatningen man har. Hvis noe av utfordringen man allerede har handler om å stabilisere tankemønstre og en felles virkelighetsoppfatning, ser man hvorfor dette kan bringe negative konsekvenser for denne gruppen.

I tillegg frarådes det å bruke psykedelika (både klassiske og MDMA) hvis man er suicidal.

Aktiviteter

Noen aktiviteter øker risikoen for psykisk og fysiske skade betraktelig. Å kjøre bil eller båt er selvfølgelig veldig farlig, både under påvirkning av MDMA og psykedelika. I et øyeblikk kan man kjenne seg kapabel til å kjøre bil, men noen minutter senere kan opplevelsen endre seg totalt. Levende lys og åpen ild kan være farlig i kombinasjon med psykedelika, da man kan få redusert evne til å vurdere risiko. Aktiviteter som øker kroppstemperaturen (dansing i varmt lokale, badstu, boblebad osv.) være spesielt skadelig i kombinasjon med MDMA, da man både får økt kroppstemperatur og redusert evne til å regulere den under påvirkning.

Ta kontakt hvis du har spørsmål om risiko rundt psykedelika og MDMA.

Mer informasjon om psykedelisk terapi?

nb_NONO