Jeg tar for øyeblikket ikke inn nye klienter grunnet stor pågang, men ta kontakt for henvisninger.
Hopp til innholdet

Psykedelisk behandling av clusterhodepine

Clusterhodepine, klasehodepine eller cluster headaches, er en sjelden og svært smertefull sykdom som rammer rundt 4-5000 nordmenn. Vi vet lite om hva som forårsaker det, og det er derfor vanskelig å behandle. Det finnes effektiv akutt-medisin tilgjengelig i dag, men forekomsten av anfall hos pasienter er ofte hyppig og behandlingene upraktiske, for eksempel injeksjoner eller inhalering fra en oksygentank. Så forebyggende medisin er det som er mest relevant.

Psykedelika funker visst for noen

Det finnes et dårlig kontrollert studie med selvrapporterte resultater, og mange fortellinger som indikerer at psilocybin, LSD og LSA kan ha svært god forebyggende effekt mot denne lidelsen for noen. Sistnevnte er et naturlig psykedelisk tryptamin som ligner på LSD og som finnes i noen planter. Svarene er rapportert i etterkant, som gjør at man må regne med at resultatene er overdrevne, men til gjengjeld har de klart å samle inn nesten 500 respondenter. Og det tyder på at det uansett fungerer for en del mennesker.

Også god effekt uten trip

Det er også mye som tyder på at psykedelika kan ha god effekt mot clusterhodepine, selv i små doser under merkbar psykoaktivt effekt. Et lite studie som ble gjort ved Harvard McClean Hospital i 2006 indikerte at godt over halvparten av de som inntok mindre doser psilocybin eller LSD opplevde en markant bedring av symptomer. Både at anfallene avbrytes, men også forebyggende effekt.

Det finnes i tillegg et stoff som heter 2-bromo-LSD (eller BOL-148), som er et derivat av LSD og som ikke gir psykedelisk effekt. Det finnes allikevel indikasjoner på at det kan ha god effekt, for eksempel i dette (ikke-randomiserte) studiet i Tyskland. Det ble nylig FDA-godkjent en ny forebyggende medisin (Emgality) i USA som har vist gode resultater mot migrene, og som mange hadde forhåpninger for, men den har dessverre ikke vist gode resultater for clusterhodepine.

Mer informasjon om psykedelisk terapi?

nb_NONO