Jeg tar for øyeblikket ikke inn nye klienter grunnet stor pågang, men ta kontakt for henvisninger.
Hopp til innholdet

Psykedelisk terapi på egen hånd – fungerer det?

Mange tenker økonomi, og det mest økonomiske alternativet er selvfølgelig å gjøre det selv. På den ene siden er jeg selv et eksempel på at psykedelisk terapi fungerer på egen hånd. På den andre siden har de fleste jeg kjenner som har prøvd dette på egen hånd ikke klart å få den verdien ut av det som forskningen tilser ligger der. Terapi på egen hånd kan fungere, men det innebærer høyere risiko, både for psykologisk skade og risiko for at det ikke fungerer. Og det kan ta lang tid å komme i mål.

Hva må til for at det skal fungere?

En solid plattform å starte fra

Jeg begynte selv på egen hånd og fikk resultatene jeg ønsket til slutt, selv om veien dit var litt lang og ujevn. Det er viktig å nevne at det meste allerede lå til rette for at jeg skulle klare det. Jeg hadde god stabilitet i livet generelt, et bredt støttenettverk og tid, og var i god psykologisk balanse i utgangspunktet. Utover dette hadde jeg også venner med erfaring til stede. Dette er gode grunnsteiner for å få det til å fungere.

Kunnskap

Å tilegne seg kunnskap om psykedelisk terapi er essensielt. Det finnes et nettkurs som heter Navigating Psychedelics som jeg vil anbefale alle som vil gå gjennom en opplevelse på egen hånd. I tillegg gir The Psychedelic Explorer’s Guide av James Fadiman en god introduksjon til hvordan man skal gå frem.

Hovedproblemet mitt med å lære på egen hånd er ofte å vite om jeg virkelig har forstått konseptene bak det jeg har lest. Og om det jeg har lest og forstått er nok for å gå videre. Jeg liker teori i kombinasjon med praktisk erfaring, men en av de tingene jeg synes er mest forvirrende med psykedelika er at jeg ofte blir usikker på hvordan jeg skal gå frem uten veiledning. Man kan få denne veiledningen av guider/terapeuter eller av andre som har erfaring med psykedelika som terapiverktøy.

Se min oversikt over lesestoff for psykedelisk terapi her.

En guide/sitter

Første utfordring er å finne noen som kan passe på, eller guide/tripsitte. For å tørre å slippe taket mentalt og dykke så dypt som man trenger, må man føle seg trygg. Da er det viktig at man stoler på at personen som passer på både har kunnskap/erfaring til å håndtere krevende situasjoner, men også at personen kun vil ditt beste og legger egen agenda til side. Det siste høres kanskje enkelt ut, men er faktisk det som er mest krevende.

Det handler ikke bare om å legge egne ønsker til side for hva terapien skal gjøre for den andre personen, men også stoppe eget ønske/drivkraft om å påvirke, forklare, intellektualisere eller analysere. Derfor er det viktig at din guide leser seg opp og har noen opplevelser selv først. Personer som er under innflytelse av psykedelika ser rett gjennom forsøk på å skjule usikkerhet og blir raskt skeptisk til hva den guiden sier.

Uten en guide kan en opplevelse fort få litt feil fokus og man får mindre terapeutisk effekt. Hovedproblemet videre er at det er vanlig å konkludere med at den opplevelsen man fikk er eneste type opplevelse disse stoffene kan tilby. Og det hindrer en i å se at man kan få noe annet ut av det. Jeg sammenligner det litt med å prøve meditasjon. Millioner av mennesker har prøvd å meditere på egen hånd, for så å konkludere at det ikke er noe for dem og deretter gi opp. Hvis man derimot får veiledning og støtte til meditasjon er det mye høyere sannsynlighet for at man ser potensialet i det.

Hvilken forskjell utgjør en terapeut?

Det har blitt sagt at psykedelika åpner opp i et tidsrom der terapi er ekstra effektivt. Hvis man ikke gjør noe aktivt i denne perioden, blir det ofte heller ikke de store endringene i livet. Mange går rett tilbake til gamle rutiner etter en psykedelisk opplevelse og glemmer fort innsikten man fikk. Det kan være til stor hjelp med profesjonell veiledning selv om man må gjøre selve jobben selv. Hvis jeg hadde selv hadde funnet en guide jeg hadde hatt tillit til før jeg begynte på egen hånd, er jeg overbevist om at jeg ville kommet i mål flere år før.

Grunnleggende skadereduksjonstips

Kanskje du ønsker å gjennomføre dette på egen hånd og synes de rådene jeg har gitt her blir altfor mye jobb. Da vil jeg introdusere noen helt grunnleggende skadereduksjonstips. Det første tipset er å teste stoffene man inntar. LSD kan forveksles med NBOM, som man vet for lite om. Det selges også på papirlapper, for eksempel. MDMA kan forveksles med PMMA, som har forårsaket flere dødsfall i Norge. Vær skeptisk til at andre sier at de vet hva det er.

Tips nummer to er å ikke gjøre det alene. Psykedelika forvrenger virkelighetsbildet midlertidig i den grad at man i beste fall kan bli usikker og redd hvis man er alene, og stå i risiko for fysisk og psykologisk skade i verste fall. Dette gjelder spesielt for klassiske psykedelika, men også MDMA, som kan gi en ganske annen opplevelse i en terapeutisk setting sammenlignet med fest-opplevelsen. Les mer om forskjell på MDMA på fest og terapi her. Sider som TripSafe.org har store mengder med godt strukturerte skadereduksjonstips.

Mer informasjon om psykedelisk terapi?

nb_NONO