Jeg tar for øyeblikket ikke inn nye klienter grunnet stor pågang, men ta kontakt for henvisninger.
Hopp til innholdet

Søker du en psykedelisk terapeut?

De siste årene, i takt med økende forskning og stadige medieoppslag, er det flere og flere som ønsker seg terapeutisk behandling med klassiske psykedelika og MDMA. De kliniske forsøkene har kommet så langt at det er lite tvil om at det har god effekt og når pop-forfatteren Michael Pollan’s bok, How to Change Your Mind, (som også kom ut på norsk høsten 2019) kom ut i 2018, begynte interessen i populasjonen å bli betydelig. 

MAPS, som driver det meste av forskningen på dette i dag har estimert at MDMA blir godkjent legemiddel i 2023 i USA og håper psilocybin (sopp) følger noen år etter. Det er sannsynlig at Norge følger kort etter. Husk at dette ikke er snakk om legalisering, men bruk av et godkjent legemiddel sammen med psykolog. Frem til det er det ulovlig de fleste steder i verden, og også her i Norge. Så hva gjør man hvis man ikke ønsker å vente til 2024-2026? Det finnes noen alternativer.

Så hvilke alternativer har man i Norge?

Det første, mest tilgjengelige, er ketamin-behandling. Ketamin er ikke et klassisk psykedelika og har en dissosiativ effekt, ganske annerledes enn MDMA og psilocybin. Samtidig har det vært et godkjent legemiddel siden 70-tallet og har klart gode resultater i behandling av depresjon (både uni- og bipolar) og kroniske smerter. Det finnes et par private klinikker som gjør dette i Norge, Axon-klinikken og Emma Sofia-klinikken, i tillegg til et offentlig tilbud ved Sykehuset Østfold Kalnes der man kan få behandling etter henvisning fra fastlegen. For mer informasjon om ketamin-behandling og dokumentasjon kan du se på disse sidene. Et studie for MDMA for PTSD fikk i juni 2020 godkjenning fra Legemiddelverket og skal i første omgang kun ta inn to deltakere som rekrutteres passivt. Et større studie forventes å komme om litt med mulighet for bredere rekruttering. Se status på clinicaltrials.gov. Jeg oppdaterer med mer informasjon når jeg vet noe mer om dette.

Jeg kan ta deg gjennom en terapeutisk prosess. Les mer om hva jeg kan tilby her.

Når det gjelder mindre lovlige alternativer, finnes det flere som tilbyr ayahuasca- og peyote-sermonier rundt omkring i Norge og Sverige, men her er det veldig viktig at du tar ansvar for egen sikkerhet og gjør din egen research i forkant. Ta gjerne kontakt med meg for en gratis konsultasjon hvis du vurderer slike alternativer. Et annet alternativ er å prøve å finne en «underground terapeut» eller guide som kan lede deg gjennom prosessen. Da kan man få en en-til-en-opplevelse som mange mener er optimalt for terapeutiske opplevelser. Det finnes noen få av disse i Skandinavia, men er ofte ikke så enkle å spore opp. Hvis man spør litt rundt så kan man finne noen. Her er det igjen viktig å gå varsomt frem og ta litt forhåndsregler. Nesten alle jeg har møtt som vier sine liv til psykedelisk behandling er flotte, samvittighetsfulle mennesker, men det finnes eksempler på uetisk oppførsel.

Les mer om kostnaden av psykedelisk terapi

Og hvilke finnes utenfor Norge?

Det finnes det flere lovlige alternativer for psilocybin og ayahuasca utenfor Norge, blant annet i Nederland, Jamaica, og flere land i Sør-Amerika. Disse kalles «retreats» og man kan Google seg frem til disse. Det er verdt å merke seg at dette foregår i grupper og at det sjelden ligner den kliniske stilen som forskningen er basert på i bildet ovenfor. Også her er det viktig å gjøre sin egen research og ha et støttenettverk klart til når du kommer tilbake for å integrere opplevelsen. Det kan for eksempel være lurt å finne en psykolog som kjenner litt til psykedelika og de mentale prosessene rundt en slik opplevelse i forkant av en reise til en sånn retreat. 

Jeg kan gjerne hjelpe deg på vei, og så har MAPS en liste over integrasjonsterapeuter her. Det finnes få i Europa i skrivende stund, men hvis man er komfortabel med å snakke engelsk og man får til tidsforskjellen, finnes det mange gode integrasjonsterapeuter i USA. I tillegg finnes det en psykolog i Nederland som har fått MAPS-opplæring og som tilbyr en-til-en-behandling med psilocybin. Denne prosessen ligner da mer på de kliniske protokollene.

MDMA er ulovlig i de aller fleste land fortsatt og det er per i dag kun undergrundsguider som tilbyr behandling med MDMA.Det er uansett viktig at du selv tar ansvar for opplevelsen du søker og jeg anbefaler ingen å bare «hoppe i det» uten å gjøre grundig research. Psychedelics Today har et video-kurs tilgjengelig som gir en veldig omfattende introduksjon til psykedelika.

Ikke-farmakologiske alternativer

Det finnes et par alternativer til inntak av psykedelika. Meditasjon kan gi lignende opplevelser som psykedelika, men det krever ofte at man mediterer regelmessig i mange måneder eller kanskje år. Det er allikevel mange som rapporterer om god terapeutisk effekt allikevel, men ikke så markant som en psykedelisk opplevelse. Det finnes også noen former for pusteøvelser som kalles «holotropic breathwork» som kan gi kraftige psykedeliske opplevelser. 

Kanskje verdens fremste forsker på psykedelisk terapi, Stanislav Grof, utviklet dette da LSD ble narkotika-klassifisert i 1967 som et lovlig alternativ til psykedelika-assistert terapi. Dette går i praksis ut på å puste kraftig ut og inn samtidig som man hører på rytmisk musikk over noen timer. Jeg har ikke klart å finne noen faste leverandører av dette i Norge, men jeg vet det har dukket opp noen arrangementer innen dette tidligere. Andre steder i Europa og i USA finnes det flere slike holotropic breathwork-samlinger. Du kan finne en god beskrivelse av prosessen her. Dette er også noe man kan prøve hjemme, men da kanskje litt kortere i begynnelsen (f.eks. 15 minutter) og med en som passer på. Denne person bør være informert om hvordan dette fungerer. Jeg kan også lede deg gjennom en slik opplevelse over noen timer.

Mer informasjon om psykedelisk terapi?

nb_NONO