Jeg tar for øyeblikket ikke inn nye klienter grunnet stor pågang, men ta kontakt for henvisninger.
Hopp til innholdet

Terapi med ayahuasca

Ayahuasca (også kalt yage) dukker opp oftere og oftere i media og på folkemunne disse dager, og mange rapporterer om skjellsettende opplevelser med sterk terapeutisk effekt. Jeg får ofte spørsmål om ayahuasca og vil svare på noen av disse her.

Hva er det?

Litt forenklet er ayahuasca en drikk som hovedsakelig kokes av to typer planter fra Sør-Amerika. Den ene er en klatreplante som heter ayahuasca (baisteriopsis caapi) som inneholder DMT, som er det psykoaktive stoffet i drikken. DMT finnes naturlig i en rekke planter, men når man inntar dette stoffet vanligvis blir det fordøyd av enzymene i magen og har derfor ingen psykoaktiv effekt. Når man kombinerer denne planten med bladene fra en busk som heter chacruna (psychotria viridis) derimot (eller andre, avhengig av hvilket land teen blir laget i), gjør det at kroppen kan ta det opp oralt. Andre ingredienser som kan tilsettes i ayahuasca-te inkluderer ayahuma-bark, capirona-bark, uchu sanago og wyra caspi-bark.

Hvorfor gjør man det?

Klassiske psykedelika (sopp/psilocybin, LSD, peyote/meskalin og DMT) ser ut til å ha god psykoterapeutisk effekt for flere lidelser, blant annet depresjon, angst og avhengighet. I tillegg er det mange som bruker det for å «finne seg selv» eller finne løsninger på problemer i livet, fra personlige til profesjonelle. Gabor Matés forklaring i dette foredraget klinger godt i mine ører, men det finnes mange andre interessante hypoteser der ute også. Når det gjelder forskning på ayahuasca, drives den på en annen måte enn for eksempel på psilocybin, LSD og MDMA grunnet for store farmakologiske variasjoner i selve brygget. Man setter derfor ikke i gang kliniske forsøk og det vil ta lang tid før det kan bli godkjent som et legemiddel i vesten. Men det finnes allikevel en del interessante observasjonsstudier der ute som det er verdt å titte på. For eksempel dette.

Hvordan fungerer det?

Dette er man faktisk litt usikre på. Man kan argumentere for at det er en ren fysiologisk effekt av at psykedelika reduserer aktivitet i et område som heter Default Mode Network, som øker aktivitet i resten av hjernen og danner nye nervebaner. Dette gjør det enklere å tenke annerledes og bryte vaner. Man kan også argumentere for at det er en ren psykologisk prosess der man får muligheten til å bli sin egen terapeut ved at man blir ekstra bevisst sine egne tankeprosesser i noen timer. De fleste mener nok at det er begge deler og at det fysiologiske og psykologiske ikke kan separeres. Man har for lenge siden konkludert med at riktig «set and setting», eller sinnstilstand og miljø, er en avgjørende faktor for gode resultater. Dette betyr at den rene farmakologiske effekten ikke kan isoleres fra miljøet, som man kan med de fleste medisiner vi har tilgjengelig i dag.

Bilde av en ayahuscua-seremoni
Bilde av en ayahuscua-seremoni i Peru

Hvor gjør man det?

I Skandinavia finnes det flere ayahuasca-sermonier som arrangeres med jevne mellomrom, ofte arrangert av omreisende «ayahuasqueros». Prisen kan variere, men det er ikke uvanlig med to til fire tusen per pers for en helg. Dette er da i en gruppe-setting med 5-15 deltakere. Ayahuasca er ikke lovlig i Norge. Utenfor Norge finnes det flere lovlige alternativer, både omreisende arrangementer og faste «retreats». Det finnes en liste over hvilke land ayahuasca er lovlig i her. Det finnes mange gode «ayahuasqueros», men også en del som har fått kraftig kritikk. Min anbefaling er å se til at du har et godt støtteapparat rundt deg og gjøre skikkelig research før du kjøper inn flybilletter.

Hvordan ser risikobildet ut?

Farmakologien til ayahuasca er mer kompleks enn for eksempel klassiske psykedelika alene (LSD, psilocybin, DMT, meskalin) og det gjør at man har litt flere ting å passe på. For det første kan ayahuasca være svært farlig å kombinere med flere medisiner, inkludert antidepressiva, antipsykotika, medisiner som brukes til å behandle Parkinsons, hostemedisiner, medisiner for vekttap og mer. I tillegg kan inntak av ayahuasca øke hjertefrekvens og blodtrykk mer enn med klassiske psykedelika, noe som kan føre til farlige bivirkninger hvis du har en hjertesykdom.

Les mer om risikobildet for inntak av psykedelika her.

I tillegg har man det samme risikobildet for psykiske konsekvenser som for klassiske psykedelika, da med spesielt fokus på folk som har blitt diagnostisert med psykose, schizofreni, bipolar depresjon eller lignende. Det vil si at det er fysiologiske og psykologiske risikoer forbundet med bruk av ayahuasca og alle som vurderer å bruke ayahuasca bør veie risiko og fordeler, og sørge for at medisinsk hjelp er tilgjengelig.

Les mer om mulige alternativer for psykedelisk terapi her.

Mer informasjon om psykedelisk terapi?

nb_NONO