Jag tar för närvarande inte in nya kunder på grund av stor efterfrågan, men kontakta mig för tips om andra.
Hoppa till innehåll

Psykedelisk terapi på egen hand - fungerar det?

Många tror ekonomi, och det mest ekonomiska alternativet är naturligtvis att göra det själv. Å ena sidan är jag själv ett exempel på psykedelisk terapi som fungerar på egen hand. Å andra sidan har de flesta jag känner som har provat detta på egen hand inte lyckats få ut värdet av vad forskningen föreslår finns där. Terapi på egen hand kan fungera, men det innebär en högre risk, både för psykisk skada och risken för att den inte fungerar. Och det kan ta lång tid att komma till mållinjen.

Vad krävs för att det ska fungera?

En solid plattform att börja med

Jag började på egen hand och fick de resultat jag ville till slut, även om vägen dit var lite lång och ojämn. Det är viktigt att nämna att det mesta redan var klart för mig att göra det. Jag hade god stabilitet i livet i allmänhet, ett brett stödnätverk och tid och var i god psykologisk balans i början. Utöver detta hade jag också vänner med erfarenhet närvarande. Dessa är bra grundstenar för att få det att fungera.

Kunskap

Att förvärva kunskap om psykedelisk terapi är viktigt. Det finns en online-kurs som heter Navigera psykedelika som jag skulle rekommendera till alla som vill gå igenom en upplevelse på egen hand. Dessutom ger The Psychedelic Explorer's Guide av James Fadiman en bra introduktion till hur man går vidare.

Mitt största problem med att lära mig själv är ofta att veta om jag verkligen har förstått begreppen bakom det jag har läst. Och om det jag har läst och förstått är tillräckligt för att gå vidare. Jag gillar teori i kombination med praktisk erfarenhet, men en av de saker som jag tycker är mest förvirrande med psykedelika är att jag ofta blir osäker på hur jag ska gå vidare utan vägledning. Du kan få denna vägledning från guider / terapeuter eller från andra som har erfarenhet av psykedelika som terapiverktyg.

Se min översikt över läsmaterial för psykedelisk terapi här.

En guide / sitter

Den första utmaningen är att hitta någon som kan ta hand om dig, eller en guide / resevakt. För att våga släppa taget mentalt och dyka så djupt som du behöver, måste du känna dig trygg. Då är det viktigt att lita på att den som tar hand om båda har kunskap / erfarenhet för att hantera krävande situationer, men också att personen bara vill ha ditt bästa och lägger sin egen agenda åt sidan. Det senare låter kanske enkelt, men är faktiskt det mest krävande.

Det handlar inte bara om att avsätta egna önskningar om vad terapin ska göra för den andra personen, utan också att stoppa sin egen önskan / drivkraft att påverka, förklara, intellektualisera eller analysera. Därför är det viktigt att din guide läser högt och har några upplevelser själv först. Människor som är under påverkan av psykedelika tittar rakt igenom försök att dölja osäkerhet och blir snabbt skeptiska till vad guiden säger.

Utan en guide kan en upplevelse snabbt få lite fel fokus och du får mindre terapeutisk effekt. Det främsta problemet är vidare att det är vanligt att dra slutsatsen att den erfarenhet man fick är den enda typ av upplevelse som dessa ämnen kan erbjuda. Och det hindrar en från att se att man kan få något annat ur det. Jag jämför det lite med att prova meditation. Miljontals människor har försökt meditera på egen hand, bara för att dra slutsatsen att det inte finns något för dem och sedan ge upp. Om du å andra sidan får vägledning och stöd för meditation är det mycket mer sannolikt att du ser potentialen i den.

Vilken skillnad gör en terapeut?

Det har sagts att psykedelika öppnar sig i en tid där terapi är extra effektiv. Om du inte gör något aktivt under denna period blir det ofta inte de stora förändringarna i livet. Många människor går direkt tillbaka till gamla rutiner efter en psykedelisk upplevelse och glömmer snabbt insikten de fick. Det kan vara till stor hjälp med professionell vägledning även om du själv måste göra det faktiska jobbet. Om jag hade hittat en guide som jag litat på innan jag började på egen hand är jag övertygad om att jag skulle ha nått mållinjen flera år tidigare.

Grundläggande tips om minskning av skador

Du kanske vill göra detta på egen hand och tycker att de råd jag har gett här är för mycket arbete. Då kommer jag att presentera några mycket grundläggande tips om minskning av skadan. Det första tipset är att testa de ämnen du intar. LSD kan förväxlas med NBOM, som man vet för lite om. Det säljs till exempel på papperslappar. MDMA kan förväxlas med PMMA, som har orsakat flera dödsfall i Norge. Var försiktig med andra som säger att de vet vad det är.

Tips nummer två är att inte göra det ensam. Psykedelika snedvrider tillfälligt verklighetsbilden i den utsträckning att du i bästa fall kan bli osäker och rädd om du är ensam och riskerar i värsta fall fysiska och psykiska skador. Detta gäller särskilt klassiska psykedelika, men också MDMA, som kan ge en helt annan upplevelse i en terapeutisk miljö jämfört med festupplevelsen. Läs mer om skillnaden mellan MDMA på fester och terapi här. Sidor som TripSafe.org har stora mängder välstrukturerade tips för att minska skadan.

Mer information om psykedelisk terapi?

sv_SESV